Begravelse fra Sdr. Nærå sognekirke lørdag den 7.februar 2004 kl.11.00.
Mor: Kirsten Rasmussen.
Salmer: 12 (Min sjæl, du Herren love), 557 (Her vil ties), 192 (Hil dig, frelser), 217 (Min Jesus lad mit hjerte få).
Ved graven: 402 v.7 (Så rejse vi til vort fædreland)
De ord, som jeg vil tale over i dag, hvor vi skal sige et sidste farvel til vores mor, Kirsten Rasmussen, står skrevet i Mattæus-evangeliet kap. 5 vers 14 –16. Og de lyder:
I er verdens lys; en by, der ligger på et bjerg kan ikke skjules. Man tænder heller ikke et lys og sætter det under en skæppe, men på en lysestage; så skinner det for alle dem, som er i huset.
Således skal jeres lys skinne for menneskene, for at de må se jeres gode gerninger og prise jeres Fader, som er i himlene.
Ak hjertet er dødt og hvorhen hun ser
er intet, intet at ønske sig mer.
Du Hellige! Kald da dit barn til dit bryst
mig har jo alt henrykt den jordiske lyst.
Jeg har jo alt elsket og levet!
(Teklas sang. Adam Øhlenslæger)
Når jeg begynder min tale i dag med et digt af Friedrich Schiller, oversat og brugt af Adam Oehlenschlæger i Teklas sang, skyldes det dels, at mor i bund og med god grund var romantiker.
Fra hun lå i vuggen har hun lyttet til tyske romantiske melodier, sunget eller spillet på tværfløjte af sin fader. I hjemmet og gerne sammen med andre musikere. Eller i skoven, hvor faderen supplerede fuglenes sang med sin træfløjtes runde klang.
Dels, at hun selv i sine yngre dage ofte citerede disse ord: jeg har jo alt elsket og levet. Med tryk på alt.
Ordene, jeg har jo alt elsket og levet, dukkede op den sidste aften sammen med hende og far.
I stearinlysets skær og med triumfkoret fra Glucks opera Orfeus og Eurydike i ørene.
Midt i alt det triste brød lyset igennem. Opstandelsens lys. Som et pant fra evigheden. På evigheden.
Et lys, der gjorde, at hendes øjne endnu kunne le. På trods af lidelse og under dødens trussel.
Et lys, der livet igennem gjorde hende til den, hun var. Et lys for mange. Et lys, der ikke blev sat under en skæppe, men på en lysestage for at det kunne skinne for alle dem, der stod hende nær.
Og det var mange. Det blev mange.
I dåben blev hendes lys tændt af Gud, for at hun skulle være et lys i denne verden, der pegede, ikke på sig selv, men på den Fader i himlene, som hun så sig selv som et barn af.
For lyset har hun kæmpet. På lyset har hun troet. I gode dage såvel som i onde dage.
Det gjorde, at hun, der ikke så sig selv som stærk, blev stærk. Var stærk i andres øjne. Måske for stærk i nogles.
Lyset, der skinner fra lysestagen, kan også blænde.
Det gjorde at hun, selv da hun ikke længere havde kræfter til at tale, alligevel bevarede sit glimt i øjnene.
Med dem og sine øjenbryn talte hun til det sidste. Med dem signalerede hun, at hun endnu var i live. Med øjenbrynene kommunikerede og spøgte hun med sine børnebørn.
Hun ville lyset i alt, hvad hun foretog sig. Og hendes lys satte sig spor.
Ja, hun har alt elsket og levet!
Hun elskede tiden på seminariet i Ribe og siden tiden som ung lærer i Spøttrup, hvor hun hurtigt var den, der var med til at sætte liv i en spejderflok, der aldrig glemte hende.
Hvor hun fik lov at synge med på KFUM og K´s ”romantiske sange”.
Hun elskede tiden i Herning. Som ung og nygift med byens mest eftertragtede ungkarl og modepræst.
Her lærte hun mennesker at kende, som hun aldrig glemte, og som aldrig glemte hende.
Hun fik det svært i de første år i Sdr. Nærå, hvor hun pludselig måtte finde sig selv i rollen som præstens kone på landet, med alt hvad det indebar af muligheder og umuligheder. Hvad man kunne, og hvad man ikke kunne.
Hun overskred her grænser for, hvad der var tradition for, og hun rettede ind på andre måder. Men hun fandt sig selv og endte med at befinde sig godt som præstens kone.
Hun kom til at elske livet i præstegården.
Møderne, hvor alle stuer blev fyldte af mennesker og tyk røg fra de cigarer, som præsten bød rundt af… for egen regning. Og hun elskede de små sammenkomster. At lave mad. At sylte og bage. At få økonomien til at række og strække.
Med stolthed i stemmen talte hun om, at hun havde født fem børn på fem år. Det sjette barn blev lidt af en efternøler.
At vi børn som voksne har fortalt hende og talt med hende om, at det måtte være som en underbemandet børnehave, tænkte hun ikke på. Tværtimod, så tog hun og far sig samtidigt kærligt af et par voksne plejebørn fra Afrika, der ovenikøbet sammen fik sig et barn. Og inviterede gladeligt vores fætre og kusiner på besøg i ferierne.
Billederne fra dengang er ved at sprænge alle rammer med børn i alle aldre.
Men hun var også den, der vidste at organisere og styre hele menageriet.
Hun kunne have været blevet direktør for et kæmpefirma, hvis det var det, hun havde villet.
For fætrene og kusinerne kan også fortælle om, at de, når de var på ferie, blev sat i arbejde med at plukke solbær, hindbær og meget mere.
Man kan godt undre sig over, hvor hun fik kræfterne fra. Og selv kan hun fortælle om en træthed, der grænsede til sammenbrud. Hvordan klarede du det? spurgte vi, og så citerede hun salmer eller lange passager af kendte forfattere, men oftest var det Nis Petersens ord:
Men bedst som byrden, vi ved det sker, ikke er til at bære mer, kommer en hånd af barmhjertighed, og virker at byrden bliver kastet ned.
Et er sikkert. Mor har livet igennem været fyldt af en energi uden lige. En energi, der kunne tage pusten fra de fleste, og som blev brugt på hjem og børn.
På arbejde og på fritidsaktiviteter.
Som spejderleder fik hun en stor trop op at stå i Sdr. Nærå, der flere gange i kraft af hendes ideer, visioner og energi fik medaljer med hjem fra landslejre som beviser på, at deres trop var den, hvis lejrplads vandt førsteprisen i udførelse og opsætning.
En energi, der blev brugt på pleje. Først af hendes mor siden af hendes to søstre som hun alle, sammen med og hjulpet af far, fulgte til det sidste.
En energi, der blev brugt på at leve livet og at bringe lyset ind i denne verden.
Legen, latteren, og ikke mindst sangen og musikken var hendes værktøj. De redskaber, som hun brugte for at bringe lyset ind i den mindste krog. Med de redskaber har hun sat sit præg på os børn. Præg på livet i præstegården og sognet. Præg på huset på Overvejen. Med de våben har hun tændt lyset for mange. Med dem fik hun smilet frem hos os alle i de sidste tider og timer.
”Jeg vil gerne have mine sko af”, sagde hun halvt inde i en døs. ”Jamen mor, du har jo ingen sko på”, sagde vi, og så svarede hun: ” Nåh. Men så vil jeg gerne have de sko af, som jeg ikke har på – hø- hø.
Og når vi havde fortalt hende, at hun ikke måtte stå op, fordi kroppen var for svag, ja så så hun på en med et glimt, kiggede rundt for at se, om der var andre i stuen og spurgte, mens hun bevægede den ene fod forsigtigt uden for dynen: skal vi alligevel ikke prøve at vove pelsen. Og hun mente det!
Samtidigt med at hun havde sangen, legen og humoren som våben, havde hun stoltheden og den sønderjyske stædighed som et skjold.
Med stædigheden og stoltheden har hun gang på gang sejret sig ud af mørkets trusler.
Med stædigheden og stoltheden har hun også fået fjender.
Hun kendte sit værd, og hun vidste, hvad der havde værdi. Og hun kunne, ikke mindst i de sidste tider, være ret kontant. Skarp og skrap.
Men der var en ting hun blandt andre ting ikke magtede eller evnede. Det var at tage konsekvensen af at vide, hvad hun ville. At det gav uvenskab.
Hun ville freden. Hun ønskede ingen uvenner, men led stærkt under uforsonlighed og u- opløste konflikter.
Konfliktsky, det var hun. Helt ind i familiens hjerte. Som unge, elskede vi børn at diskutere. Og vi børn har ikke det dramatiske og temperamentsfulde fra fremmede. Godt gemt hos nogle. Mere synligt hos andre.
Mor vidste, at dette var en bombe, der somme tider tikkede, så hver gang vi tog tilløb til en ungdommelig diskussion, hentede hun sit elskede kugle-spil frem. Et spil som mange har været indlagt til at spille, og som hun sammen med scrabble elskede at spille.
Ikke mindst når hun selv vandt. Og det gjorde hun ofte….
Skal vi ikke have os et spil kugler? Disse ord er blevet vores ord, når vi vil afvæbne en alt for ophidset diskussion.
Hun var den åbne dør. Den, som man kunne komme til, ringe og få sig en snak med; eller den, der vartede op for alle, der kom i huset. Og hun var den, der skabte kontakter udadtil.
Hun har alt elsket og levet.
Sammen med far dannede hun et mønster-ægteskab. I et symbiotisk forhold der gjorde, at hun med alle sine talenter var stærk og stod stærkt, fordi hun havde far at læne sig op ad. Støtte sig til. Tale med som ven med ven. Dele alt i livet med.
Han gjorde hende stærk. Han gav hende værdi.
Derfor var det forfærdeligt for hende, da fars sygdom ødelagde harmonien og senere tvang ham til at flytte over på Åhaven.
Hun gik i stykker. En stor del af hende døde. Han havde hjulpet hende med at pleje sine, og nu kunne hun ikke hjælpe ham igennem hans sværeste tid. Men også her skulle og ville hun lyset. At lyset blev ved med at lyse. At de gode sider, der endnu var ved tilværelsen, blev understreget. Selv om hendes yndlingssang efterhånden kom til at hedde Yesterday.
Hun kæmpede som en desperat for at bevare værdighed og livslyst.
Udadtil så hun ud til at klare det. Hun var tapper. Hun var stærk og gjorde sig stærk.
Indadtil var hun den, der havde mistet sig selv. Sit selv. Men selv her rankede hun sig. For hun ville ikke ynkes. Og jo mere ondt tingene og tiden gjorde på hende, jo rankere blev hun i ryggen.
For hun vidste at kæmpe og ville ikke vise verden, at også hun var svag.
Det gjaldt den ufrivillige skilsmisse fra far. Og det gjaldt hendes sygdom. Da den tog fat.
For hun ville lyset. Og kæmpede for det. I sit liv. I fars liv.
Da hun selv endte på Åhaven, blev hun og far igen forenede. Forenede i afmagten. De kunne atter holde i hånden. De kunne atter ligge og lytte til hinandens åndedrag om natten. Vendt mod ham og hans seng slukkedes hendes lys her på jorden. Det lys, som vi alle har varmet os ved. Er blevet blændet af. Har forholdt os til i lyst og nød.
Hun har alt elsket og levet, men selv om hun har det, så blev hun aldrig færdig med livet.
Så ville hun det, til det sidste. Det gjorde hende, der blev blevet meget lille, meget stor.
Vejs ende af Bo Green Jensen
Ved vejs ende ler dine øjne endnu,
og du rejste gerne det hele om.
Det er denne glade sult i dit blik
Der for mig er det største mirakel.
Ved vejs ende ved jeg, at målet aldrig
var nogen erobring eller noget fald.
Det var at nå frem til her og sige:
Denne dag er ingen drøm.
Og kun have dig i tankerne.
Ved vejs ende bliver det smukkeste vel
det, at vi ved, at rejsen forbliver,
Også efter os, uden besværlige kroppe.
Når vi atter er blevet til støv og lys
Og hinsides steder
bliver skinnerne ved.
Som spor af liv.
Ind i solen.
Lad det være vort håb, at den Gud, som selv tændte mors lys i dåben, nu må tage det til sig, for at det kan lyse hos ham. Som en stjerne på himlen.
Lad det være vor tro, at Gud selv rækker hende hånden, rejser hende op og fører hende ind til de mennesker, som hun mistede her på jorden og blev skilt fra. Så de sammen kan synge og lege for herren.
Må Gud give dig fred, mor.
Og må Gud give os styrke til at rejse videre på denne jord uden hende.
Men med mindet om en mor, der alt har elsket og levet.
Amen.
Tak.
På min fars og søskendes vegne vil jeg gerne sige tak for deltagelse, blomster og buketter ved min mors begravelse.
Samtidigt skal der herfra lyde en tak til alle jer, der holdt trofast ved.
Tak for alle besøgene.
Tak for alle opringningerne. Til hende, så længe hun magtede at tage telefonen. Til os søskende, for at høre om, hvordan hun havde det.
Det har været overvældende for os alle og en fantastisk oplevelse.
Vi børn havde svært ved at forstå, hvad mor ville i Sdr. Nærå, når hun kunne komme og bo hos os børn. Men vi har set og lært, hvad gode venner og naboer er og gør af forskel.
Gode venner kan lave alting sammen, men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen. Peter Plys,
Tak også til plejepersonalet på Åhaven for en kærlig og fin pleje af vores mor - og af os børn, der nærmest invaderede stedet i den sidste måned .
Alle er efter begravelsen velkomne til at komme med over i Kirkeladen til lidt snitter. Her vil vi benytte os af lejligheden til at synge nogle af mors mange yndlingssange fra højskolesangbogen.
Præludium
Tekst: GT. salme 23.
Salme: 12 Min sjæl du herren love. (24)
Bøn.
Salme:557. Her vil ties. (642)
Påskeevangelium og trosbekendelse.
Salme: 192: Hil dig. (167)
Tale.
Solo. Der dukker af disen. Emil: fløjte. Mikael: sang.
Salme 217: Min Jesus lad. (189)
Postludium. Kisten føres ud til graven.
___________________________________________
Ved graven: 402 v. 7. Så rejse vi til. (367 v 7)
(Numre i den gamle salmebog i parentes)